Wat is phising?

Phishing is een vorm van online fraude waarbij criminelen proberen om gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Het woord “phishing” komt van het Engelse woord “fishing,” wat “hengelen” betekent. Net zoals een visser met een hengel probeert te vissen, proberen deze criminelen gegevens te “hengelen” van nietsvermoedende slachtoffers.

Hoe werkt phishing? Hier zijn de stappen:

  1. Frauduleuze communicatie: Phishing begint met een frauduleuze e-mail, sms of ander bericht. Dit bericht lijkt afkomstig te zijn van een betrouwbare afzender, zoals een bank, overheidsinstelling of bedrijf.
  2. Lokken van slachtoffer: Het slachtoffer wordt overgehaald om vertrouwelijke informatie te verstrekken. Dit gebeurt vaak via een vervalste website. De criminelen proberen het slachtoffer te laten geloven dat ze bijvoorbeeld hun inloggegevens moeten bijwerken of een betaling moeten doen.
  3. Malware: Soms wordt ook malware (schadelijke software) gedownload naar de computer van het slachtoffer. Dit kan leiden tot verdere inbreuk op de privacy of financiële schade.

Hoe kunt u phishing herkennen en uzelf beschermen?

  • Wees voorzichtig met links: Klik nooit zomaar op links in e-mails of berichten, vooral als u twijfelt over de afzender. Controleer altijd het webadres voordat u ergens op klikt.
  • Controleer de afzender: Als u een verdachte e-mail ontvangt, controleer dan de afzender. Bel bij twijfel de vermeende afzender om te verifiëren of het bericht legitiem is.
  • Gebruik betrouwbare bronnen: Raadpleeg websites zoals de Fraudehelpdesk of andere betrouwbare bronnen om te controleren of een e-mail of bericht als phishing bekendstaat.

Onthoud dat phishing een serieuze bedreiging is. Wees alert en bescherm uw persoonlijke gegevens!

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Phising voorbeelden

Bekijk enkele phising voorbeelden op: https://vdtg.nl/phising

Vragen?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *