Wat is een UPS?

Een UPS is een apparaat dat wordt gebruikt om elektrische apparaten te beschermen tegen stroomuitval en spanningsfluctuaties. Het biedt een tijdelijke stroombron wanneer de reguliere stroomtoevoer wegvalt. Hier zijn enkele belangrijke punten over UPS-systemen:

 1. Functie van een UPS:
  • Een UPS fungeert als een tussenstation tussen het stopcontact en uw apparaten. Het laadt een interne batterij op wanneer er stroom beschikbaar is.
  • Als de stroom uitvalt, schakelt de UPS automatisch over naar de batterijvoeding, waardoor uw apparaten blijven werken zonder onderbreking.
  • Dit is vooral handig voor apparaten die gevoelig zijn voor stroomstoringen, zoals computers, servers, netwerkapparatuur en NAS-systemen.
 2. Wanneer een UPS te gebruiken:
  • Thuisgebruik: Als u thuis een computer, NAS (Network Attached Storage), router of modem hebt, kan een UPS nuttig zijn. Het beschermt uw gegevens en voorkomt dat u werk verliest tijdens een stroomstoring.
  • Kantooromgeving: In kantoren worden UPS-systemen vaak gebruikt voor servers, werkstations en netwerkapparatuur. Hiermee kunnen medewerkers blijven werken zonder gegevensverlies.
  • Datacenters: Grote datacenters vertrouwen op UPS-systemen om continuïteit te garanderen. Ze bieden tijd om back-upgeneratoren op te starten tijdens langdurige stroomuitval.
  • Medische apparatuur: In ziekenhuizen en laboratoria worden UPS-systemen gebruikt om medische apparatuur te beschermen. Dit voorkomt dat levenskritieke apparaten plotseling uitvallen.
  • Industriële toepassingen: In fabrieken en productieomgevingen worden UPS-systemen gebruikt om machines en geautomatiseerde systemen te beschermen.
 3. Voordelen van een UPS:
  • Bescherming: Het voorkomt schade aan apparaten door stroompieken, spanningsdalingen en stroomuitval.
  • Gegevensintegriteit: Een UPS zorgt ervoor dat u tijd heeft om uw werk op te slaan en af te sluiten voordat de batterij leeg raakt.
  • Betrouwbaarheid: Het biedt gemoedsrust, vooral in gebieden met frequente stroomstoringen.

Kortom, een UPS is een waardevol hulpmiddel om uw apparaten te beschermen en continuïteit te waarborgen, vooral in situaties waarin stroomuitval een probleem kan zijn.

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Vragen?

Neem dan contact met ons op.

Wat is DPI op een muis?

DPI staat voor Dots Per Inch. Het is een term die de gevoeligheid van een computermuis aanduidt en bepaalt hoe snel de cursor van de muis over uw scherm beweegt. Hier zijn de belangrijkste punten:

 1. Hardwarematige gevoeligheid: DPI bepaalt hoeveel pixels de muisaanwijzer beweegt als u de muis 2,54 centimeter (een inch) verplaatst. Hoe hoger de DPI-waarde, hoe heftiger de muis reageert op kleine bewegingen. Moderne muizen hebben vaak instelbare DPI-opties, die u kunt aanpassen via specifieke knoppen op de muis of software van de fabrikant.
 2. Gamen: DPI is vooral belangrijk tijdens het gamen. Een hoge DPI-waarde resulteert in een snellere beweging en betere reactietijd. Gamers kunnen hun voorkeur hebben: sommigen zweren bij een lage DPI (rond de 400-800) voor nauwkeurigheid, terwijl anderen liever met hogere DPI-waarden spelen om vlotter te bewegen. Het hangt af van uw speelstijl en persoonlijke voorkeur.
 3. Softwarematige instellingen: Naast de hardwarematige DPI-instellingen hebben veel games ook in-game softwarematige instellingen. Zodra u een fijne DPI-instelling hebt gevonden, raad ik aan deze als constante factor te gebruiken en de in-game instellingen aan te passen aan het ‘gevoel’ van de game. Zorg er ook voor dat uw DPI hoog genoeg is om pixel skipping te voorkomen.

Kortom, DPI beïnvloedt hoe uw muis reageert en kan het verschil maken in uw game-ervaring. Experimenteer met verschillende instellingen om te ontdekken wat voor u het beste werkt!

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Wat kan ik met mijn Microsoft 365 Business Basic-account?

Met een Microsoft 365 Business Basic-account heeft u toegang tot verschillende tools en services die u kunnen helpen bij uw dagelijkse werkzaamheden. Hier zijn enkele belangrijke functies die u kunt gebruiken:

 1. Outlook: Met Outlook kunt u e-mails verzenden en ontvangen, uw agenda beheren, vergaderingen plannen en contacten bijhouden. Het is een handige tool voor communicatie en planning.
 2. OneDrive: OneDrive is een cloudopslagservice waarmee u bestanden kunt opslaan, delen en synchroniseren tussen apparaten. U kunt uw bestanden veilig bewaren en er altijd bij, zelfs als u niet op kantoor bent.
 3. SharePoint: SharePoint is een samenwerkingsplatform waarmee u documenten kunt delen, teamwebsites kunt maken en samen kunt werken aan projecten. Het is ideaal voor teams die gezamenlijk aan documenten moeten werken.
 4. Teams: Microsoft Teams is een chat- en samenwerkingstool waarmee u met collega’s kunt chatten, vergaderingen kunt houden, bestanden kunt delen en samenwerken aan projecten. Het is een geweldige manier om verbonden te blijven met uw team, vooral als u op afstand werkt.
 5. Word, Excel en PowerPoint: Met deze bekende Office-toepassingen kunt u documenten maken, spreadsheets bijhouden en presentaties ontwerpen. Ze zijn essentieel voor productiviteit en samenwerking.
 6. Beveiliging en compliance: Microsoft 365 Business Basic biedt ook beveiligingsfuncties zoals geavanceerde bescherming tegen malware en phishing-aanvallen, evenals nalevingsmogelijkheden om te voldoen aan regelgeving en beleid.

Zorg ervoor dat u uw account goed configureert en vertrouwd raakt met de beschikbare tools.

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Vragen?

Neem dan contact met ons op.

Wat is End-of-Life (EOL)?

End-of-Life verwijst naar het moment waarop een product volgens de fabrikant het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt. Dit kan van toepassing zijn op verschillende soorten producten, zoals elektronica, software of industriële machines. Laten we eens dieper ingaan op wat dit betekent:

 1. Productlevenscyclus: Elk product heeft een levenscyclus, vanaf het moment van introductie tot het einde van de productie. Gedurende deze cyclus wordt het product verkocht, ondersteund en mogelijk verbeterd met nieuwe versies. EOL markeert het einde van deze cyclus.
 2. Geen verkoop of promotie: Zodra een product EOL bereikt, wordt het niet langer actief verkocht of gepromoot door de fabrikant. Dit betekent dat het niet meer beschikbaar is voor aankoop.
 3. Geen actieve ondersteuning: Na EOL stopt ook de officiële ondersteuning voor het product. Dit betekent dat er geen nieuwe updates, patches of reparaties meer worden uitgevoerd door de fabrikant.
 4. Gevolgen voor gebruikers: Voor bezitters van het product kan EOL belangrijk zijn. Als u bijvoorbeeld een smartphone hebt waarvan de EOL is bereikt, kunt u geen officiële ondersteuning meer verwachten. Dit kan invloed hebben op beveiligingsupdates, functionaliteit en compatibiliteit met nieuwe software.
 5. Software EOL: In de softwarewereld betekent EOL dat een programma niet langer wordt onderhouden of doorontwikkeld. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid en bruikbaarheid van de software.

Kortom, End-of-Life markeert het einde van de levensduur van een product en heeft gevolgen voor zowel consumenten als bedrijven. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van EOL-datum voor producten die u gebruikt.

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Lijst met End-of-Life producten die wij verkopen/verkochten

Vragen?

Dan kunt u contact met ons opnemen.

Wat is phising?

Phishing is een vorm van online fraude waarbij criminelen proberen om gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Het woord “phishing” komt van het Engelse woord “fishing,” wat “hengelen” betekent. Net zoals een visser met een hengel probeert te vissen, proberen deze criminelen gegevens te “hengelen” van nietsvermoedende slachtoffers.

Hoe werkt phishing? Hier zijn de stappen:

 1. Frauduleuze communicatie: Phishing begint met een frauduleuze e-mail, sms of ander bericht. Dit bericht lijkt afkomstig te zijn van een betrouwbare afzender, zoals een bank, overheidsinstelling of bedrijf.
 2. Lokken van slachtoffer: Het slachtoffer wordt overgehaald om vertrouwelijke informatie te verstrekken. Dit gebeurt vaak via een vervalste website. De criminelen proberen het slachtoffer te laten geloven dat ze bijvoorbeeld hun inloggegevens moeten bijwerken of een betaling moeten doen.
 3. Malware: Soms wordt ook malware (schadelijke software) gedownload naar de computer van het slachtoffer. Dit kan leiden tot verdere inbreuk op de privacy of financiële schade.

Hoe kunt u phishing herkennen en uzelf beschermen?

 • Wees voorzichtig met links: Klik nooit zomaar op links in e-mails of berichten, vooral als u twijfelt over de afzender. Controleer altijd het webadres voordat u ergens op klikt.
 • Controleer de afzender: Als u een verdachte e-mail ontvangt, controleer dan de afzender. Bel bij twijfel de vermeende afzender om te verifiëren of het bericht legitiem is.
 • Gebruik betrouwbare bronnen: Raadpleeg websites zoals de Fraudehelpdesk of andere betrouwbare bronnen om te controleren of een e-mail of bericht als phishing bekendstaat.

Onthoud dat phishing een serieuze bedreiging is. Wees alert en bescherm uw persoonlijke gegevens!

Deze tekst is gegenereerd met Microsoft Copilot, om u te laten zien wat de mogelijkheden hiervan zijn!

Phising voorbeelden

Bekijk enkele phising voorbeelden op: https://vdtg.nl/phising

Vragen?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen.

Aanmaken van een container op Proxmox

Via het volgende stappenplan kunt u een container aanmaken op de Willemsoord.NET Proxmox omgeving.

Stap 0:

Ga naar https://pve.willemsoord.net en log in.

Stap 1:

Klik rechtsboven in op Create CT.

Stap 2:

Selecteer de aan jou toegewezen node.
Laat CT ID staan zoals automatisch ingevuld.
Verzin een hostname (moet uniek zijn!) en vul deze in.
Vink unprivileged container uit.
Selecteer de aan jou toegewezen resource pool als deze nog niet automatisch ingevuld is.
Vul 2x een verzonnen wachtwoord in.
Upload indien je dit wilt gebruiken een SSH public key.
Klik op Next.

Stap 3:

Selecteer BIGSTORAGE voor templates.
Kies de template voor de OS die je wilt installeren.
Klik op Next.

Stap 4:

Zet de storage op CEPH2 (snelle SSD storage).
Verander de disk size indien nodig (containers zijn standaard een paar 100MB na installatie).
Klik op Next.

Stap 5:

Verander de Cores naar wens.
Klik op Next.

Stap 6:

Verander het geheugen naar wens (containers gebruiken een tiental MB na installatie).
Zet de Swap op 0!
Klik op Next.

Stap 7:

Vul het aan jou toegewezen VLAN Tag in (13 = openbare netwerk).
Vink de Firewall uit als je een eigen firewall op je container gaat gebruiken.
Zet IPv4 en IPv6 beiden op DHCP (neem contact met de helpdesk op om deze static te maken voor jou container: helpdesk@willemsoord.net of 0850482004).
Klik op Next.

Stap 8:

Vul je eigen DNS domain in als je deze hebt (zoniet of bij geen voorkeur gebruik colo.willemsoord.net).
Vul 10.13.0.1 als DNS server in (dit is onze DNS server waardoor wij caching kunnen doen om de internet lijn minder te belasten).
Klik op Next.

Stap 9:


Vink Start after created aan.Klik op Finish.

Vragen?

Neem contact met ons op.

Aanmaken van een virtuele machine op Proxmox

Via het volgende stappenplan kunt u een virtuele machine aanmaken op de Willemsoord.NET Proxmox omgeving.

Stap 0:

Ga naar https://pve.willemsoord.net en log in.

Stap 1:

Klik rechtsboven in op Create VM.

Stap 2:

Selecteer de aan jou toegewezen node.
Laat VM ID staan zoals automatisch ingevuld.
Verzin een eigen naam en vul deze in.
Selecteer de aan jou toegewezen resource pool als deze nog niet automatisch ingevuld is.
Klik op Next.

Stap 3:

Selecteer BIGSTORAGE voor ISO’s etc.
Kies de ISO voor de OS die je wilt installeren.
Corrigeer de Guest OS Type en Version indien nodig.
Klik op Next.

Stap 4:

Vink Qemu Agent aan.
Klik op Next.

Stap 5:

Zet de storage op CEPH2 (snelle SSD storage).
Verander de disk size indien nodig.
Klik op Next.

Step 6:


Verander de Cores naar wens.Klik op Next.
Stap 7:

Verander het geheugen naar wens.
Klik op Next.

Stap 8:

Vul het aan jou toegewezen VLAN Tag in (13 = openbare netwerk).
Vink de Firewall uit als je een eigen firewall op je VM gaat gebruiken.
(neem contact met de helpdesk op om je IP adres static te maken: helpdesk@willemsoord.net of 0850482004)
Klik op Next.

Stap 9:

Vink Start after created aan.
Klik op Finish.

Stap 10 (alleen bij installatie Windows!):


Als je Windows gebruikt zul je een extra CD/DVD Drive moeten toevoegen en de virtio-win.iso moeten mounten omdat deze niet standaard in Windows ingebakken zit.

Vragen?

Neem contact met ons op.


What is a LAN Party?

 • LAN Party: A LAN party is a gathering of computer enthusiasts who connect their computers to a Local Area Network (LAN) in their free time, which connects the computers together.
 • Essentials: Each visitor to the LAN party brings their own computer with monitor or a laptop and other accessories; a network cable to connect the computer to the network is also part of the basic equipment.
 • Duration: LAN parties often last a weekend, but shorter and longer ones exist. They originated in the 1990s when networking equipment became affordable for consumers.
 • Main Activities: The main activity at a LAN party is playing computer games with two or more people, made possible by the network that connects the computers. Sometimes this is done in an organized form, such as a competition with prizes to be won.

This text was generated with Microsoft Copilot to show you the possibilities.

We organize a LAN Party 4 times a year, subject to change, in the first weekend of February, May, August, and November.
For more information, please contact us, or register at https://helderselanparty.nl

Gedragscode voor Veilig Gebruik van ICT-Middelen en Persoonsgegevens


Inleiding

Deze gedragscode beschrijft de regels en richtlijnen die medewerkers van ons bedrijf dienen te volgen bij het gebruik van ICT-middelen en het omgaan met persoonsgegevens. Door deze gedragscode te volgen, dragen we bij aan een veilige en verantwoorde omgeving voor onze organisatie en haar gegevens.

Algemene Verplichtingen

 1. Vertrouwelijkheid: We behandelen alle bedrijfsinformatie en persoonsgegevens vertrouwelijk. Dit geldt zowel tijdens als na werktijd.
 2. Beveiliging: We nemen passende maatregelen om de beveiliging van onze ICT-middelen te waarborgen. Dit omvat het gebruik van sterke wachtwoorden, het vergrendelen van apparaten en het melden van beveiligingsincidenten.
 3. Gebruik van Persoonsgegevens: We verwerken persoonsgegevens alleen voor legitieme zakelijke doeleinden en volgens de geldende wet- en regelgeving.
 4. Internetgebruik: We gebruiken internet en e-mail op een verantwoorde manier en vermijden het bezoeken van ongepaste websites.
 5. Eigen Apparaten: Het gebruik van persoonlijke apparaten (zoals smartphones en tablets) op het bedrijfsnetwerk is alleen toegestaan als dit veilig gebeurt.

Specifieke Richtlijnen

 1. E-mailgebruik:
  • We openen geen verdachte e-mails of bijlagen.
  • We delen geen vertrouwelijke informatie via e-mail zonder versleuteling.
 2. Toegang tot Systemen:
  • We gebruiken alleen systemen en applicaties waarvoor we geautoriseerd zijn.
  • We delen geen inloggegevens met anderen.
 3. Datalekken en Incidenten:
  • We melden alle beveiligingsincidenten en datalekken onmiddellijk aan de IT-afdeling.
  • We volgen de interne procedures voor het omgaan met dergelijke incidenten.
 4. Sociale Media:
  • We respecteren de bedrijfsrichtlijnen met betrekking tot sociale media.
  • We vermijden het plaatsen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie op sociale platforms.

Ondertekening

Door deze gedragscode te volgen, dragen we bij aan een veilige en verantwoorde werkomgeving. We erkennen dat het naleven van deze regels essentieel is voor de bescherming van onze organisatie en haar gegevens.


Let op: Deze gedragscode is een voorbeeld en moet worden aangepast aan de specifieke behoeften en context van uw bedrijf. Zorg ervoor dat u de relevante onderdelen opneemt en de gedragscode afstemt op de geldende wet- en regelgeving.

Gebruiker toevoegen via Dossier Manager Web

Via het volgende stappenplan kunt u een gebruiker toevoegen in Dossier Manager Web.

 1. Zorg dat u ingelogd bent op uw Dossier Manager Web omgeving via een gebruiker met voldoende rechten om gebruikers aan te maken.
 2. Klik rechtsboven in op uw naam rechts van het volgende icoon .
 3. Klik op “Onderhoud”.
 4. Klik op “Gebruikers”.
 5. Klik op “Toevoegen”.
 6. Voer onder het tabblad “Algmeen” minimaal een loginnaam, voornaam en achternaam in, vink “Webtoegankelijk” aan kies een “Opdrachtgever”, afbeelding 1.
 7. Voer onder het tabblad “Adres & Contact” minimaal een “E-mail” in, afbeelding 2.
 8. Voeg onder het tabblad “Groepen” de groepen, onder het tabblad “Privacydomeinen” de privacydomeinen en onder het tabblad “Rollen” de rollen toe waar de gebruiker lid van moet zijn, doe dit door het pijltje aan te klikken.
 9. Klik op “Opslaan”.
 10. Zoek de nu nieuwe gebruiker op.
 11. Klik op de “Loginnaam”.
 12. Klik op “Wachtwoord Wijzigen”.
 13. Voer tweemaal een tijdelijk wachtwoord in, vink “Bij volgende aanmelding wijzigen” aan en klik op “OK”, afbeelding 3.
 14. Klik op “Opslaan”.

Afbeeldingen

Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3

Template aanvraag nieuwe medewerker

Voornaam:
Achternaam:
E-mail:
Opdrachtgever:
Autorisaties (1):
Doel (2):
Aangevraagd door (3):
Taal:

(1) Opdrachtgever (alles), Werkgever (welke?), Divisie (welke?), Afdeling (welke?)
(2) Verzuim (kan alles zien), facturatie (kan alleen facturatieregels zien) of ziek/beter melden (kan geen verzuimdossiers zien)?
(3) Aanvraag moet gedaan zijn door een contactpersoon welke in DM staat.

MW

Verzuim

Groepen: Google_Authenticator en WG Extra
Rollen: Werkgever

Facturatie

Groepen: Google_Authenticator, WEB_KEUR en WEB_KOFF
Rollen: Werkgever

Ziek/beter melden

Groepen: Google_Authenticator en VERZUIM
Rollen: Werkgever